Андріївські вечорниці - 20 Грудня 2017 - Дмитрушківський ліцей
Меню сайту
Календар свят
Календар
«  Декабрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

12:45
Андріївські вечорниці

Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю, неповторністю виділяється свято Андрія (до прийняття християнства називали Калитою). Його відзначають 13 грудня, це є своєрідним продовженням молодіжних вечорниць, де дівчата і хлопці обирають своїх суджених. З давніх-давен наша Україна славиться традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу.

\

15 грудня у нашій школі пройшли Андріївські вечорниці, організовані вчителем української мови та літератури Дзисюк Валентиною Миколаївною та учнями 9 класу.

В українців звичаї та обряди мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити (коржа з білого борошна).

Ткаченко Ольга Іванівна та Діденко Олена Миколаївна, господині дому, святково прибравши хату, запросили дівчат та хлопців на вечорниці. Дівчата наварили вареників, напекли пирогів, взяли вишивання і з піснями прийшли на вечорниці.

Пожвавішали посиденьки, коли завітали хлопці з бубнами. Тут були і пісні, загадки й частування варениками та пирогами та  ворожіння ( на черевиках, нитках, варениках, перснях та віночку).

Цікаво пройшло дійство кусання калити, в якому брали участь і глядачі.

Учасники вечорниць подякували господині за теплу хату, дівчатам – за стіл багатий.

 

Перед учнями школи ожили ігри і забави нашого народу.

 

А на закінчення свята всіх присутніх пригостили смачною калитою, щоб ніколи не втратили смаку українського хліба, щоб всі завжди були ситі й здорові, веселі й щасливі, щоб в усі часи, в усі віки на українському столі на білій вишитій скатертині лежала, немов сонце, кругла паляниця.

Головне, щоб традиції нашого краю не пішли у забуття. Міцний наш рід, жива у ньому пам'ять про минуле. Тож бережімо цю прекрасну, невичерпну скарбницю. У ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло завтрашнього дня.

Переглядів: 401 | Додав: netypska | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт
Пошук
<

Дмитрушківський ліцей© 2024
Наша адреса: 20332, Черкаська обл., Уманський р-н., с. Дмитрушки, вул. Петропавлівська,15
e-mail: dmitrushki@ukr.net
Створити безкоштовний сайт на uCoz