День української писемності та мови - 16 Листопада 2017 - Дмитрушківський ліцей
Меню сайту
Календар свят
Календар
«  Ноябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

15:37
День української писемності та мови

 

День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Цікавим та насиченим був він у Дмитрушківській ЗОШ. На першому уроці учні 3-5-х класів писали диктанти, присвячені вихованню шанобливого ставлення до української мови та культури; Учитель української мови та літератури Мовчан Н.І. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Не бійся заглядати у словник».

 

У День української писемності та мови на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. До написання диктанту приєдналися близько ста учнів разом зі своїми вчителями-словесниками.

 

Учителі української мови та літератури Мовчан Н.І. та Дзисюк В.М. провели для учнів 5-6-х класів мовну гру «Лексичний калейдоскоп». Перед командами були поставлені різноманітні завдання з української мови: розв’язати лінгвістичні задачі, розгадати ребуси, дібрати фразеологізми, створити рекламну паузу, скласти піраміду з іменників тощо. Для учнів 9 класу учитель Дзисюк В.М.. підготувала мовну вікторину «Мово рідна, слово рідне». Діти активно виконували різні завдання: з букв одного слова утворювали нові слова, змінюючи першу літеру; учні здійснили уявну подорож по різних містах України і утворили загальні назви мешканців цих міст (Умань– уманчанин і т. п), вправлялися у виборі потрібних слів у запропонованих словосполученнях (терміново зателефонуй, подзвони), працювали у творчих лабораторіях, доповнюючи народні прислів’я.

Учні 10-11-х класів узяли участь у мовній конференції «Витоки слов’янської писемності», яку підготували і провели вчителі Дзисюк В.М. та Запорожець Т.Ф. Старшокласники висловлювали та доводили свою думку щодо ролі братів

просвітителів Кирила і Мефодія у розвитку слов’янської писемності, презентуючи власні проекти.

Учні та вчителі взяли активну участь у проведенні флешмобів «Одягнімо вишиванку» та «Говоримо українською».

 

 

Переглядів: 658 | Додав: netypska | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт
Пошук
<

Дмитрушківський ліцей© 2024
Наша адреса: 20332, Черкаська обл., Уманський р-н., с. Дмитрушки, вул. Петропавлівська,15
e-mail: dmitrushki@ukr.net
Створити безкоштовний сайт на uCoz